duminică, 15 noiembrie 2009

Delapidare sau mită electorală

Am văzut recent pe mai multe posturi de televiziune imagini cu zeci de persoane care se înghesuiau într-o curte privată din Bucureşti, situată în sectorul 2, pentru a primi gratuit făină şi zahăr. Evident, doamna care le împărţea nu pierdea ocazia să-i îndemne pe beneficiarii darurilor în natură să nu uite că trebuie să voteze pentru referendum şi ... partidul aflat la putere, mai ales că pe uşa garajului unde se aflau depozitate alimentele era postată poza actualului preşedinte. Discuţiile din presă au arătat că zahărul şi făina proveneau din ajutoarele primite din fondurile europene de solidaritate, pentru a fi împărţite celor cu venituri modeste. Ziariştii, interogându-i pe oamenii ce ieşeau cu ajutoarele, au aflat că doamna ar fi angajată a Primăriei sectorului 2, ceea ce Primăria a negat apoi cu vehemenţă. În acest caz se ridică întrebarea: dacă doamna respectivă ar fi totuşi angajata respectivei primării (şi asta se poate afla uşor, fiindcă organigrama este una de interes public), cum de a permis conducerea acestei instituţii să fie depozitate şi oferite alimentele dintr-o curte privată, pentru a putea fi folosite în interes de partid? Să fie vorba cumva de delapidare? Dacă nu este angajata primăriei, cum de au ajuns acolo alimentele venite de la instituţiile europene? În fine, dacă doamna nu este angajata primăriei, iar alimentele nu sunt de provenienţă europeană, atunci cum se numeşte oferirea în plină campanie electorală a unor bunuri cu scop de a stimula clar o anume opţiune de vot? Nu este vorba cumva în acest caz de mită electorală? Oricum, pariez cu oricine că acest caz va rămâne închis, nimeni, nici ziariştii (care, firesc, zilnic vânează alte subiecte de senzaţie) dar nici autorităţile (ale administraţiei şi internelor, judiciare etc.) nu vor avea curiozitatea (sau oare curajul?!!!) să ducă o anchetă până la sfârşit. Şi uite aşa, mai trece un ciclu electoral, câinii latră, caravana trece!
Îmi aduc aminte că în urmă cu ani buni, cu prilejul altor alegeri, rectorul unei universităţi de stat dintr-un oraş din vestul ţării a fost filmat cu mai multe buletine de vot în mână (cică vota pentru mai mulţi membri ai familiei aflaţi în străinătate). Deşi legea era foarte clară în acest sens, prevăzând pedepse aspre pentru votul multiplu, rectorul respectiv nu a păţit nimic, nici cât e negru sub unghie, ba mai mult, a păstorit în continuare ani buni universitatea respectivă (mai mult, după ce el nu a mai putut îndeplini alte mandate fiindcă legea nu-i permitea, şi-a lăsat funcţia „moştenire” fiului său) şi a patronat inimaginabil de multe acte de corupţie care au ieşit la iveală în ultimii ani (diplome de licenţă false pentru străini care nici nu au frecventat cursurile, doctorate facile etc.).
Din păcate şi de astă dată, ca şi dăţile trecute şi poate ... cele viitoare, se încalcă flagrant legea şi nimeni nu acţionează pentru a restaura legalitatea, pentru a reda oamenilor corecţi şi oneşti încrederea în instituţiile statului român.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Purceii lui Culita Tarata, sau altii de teapa asta, nu se incadreaza tot in categoria spaga electorala?

Ioan Bolovan spunea...

Ba da, aveti dreptate, mie imi repugna mita electorala indiferent de unde vine. Obisnuim electoratul cu asa ceva si nu e corect. Dupa cum vedeti din intregul material si celalalt exemplu de incalcare a legalitatii, am incercat sa fiu echidistant.